Probabil că nu este prima dată când auzi de testul DECAS, dar ce este acesta mai exact? Testul DECAS sau Big Five este un test de personalitate care analizează cinci laturi ale personalității umane. DECAS este un acronim pentru Deschidere, Extraversiune, Conștiinciozitate, Agreabilitate și Stabilitate emoțională, adică cele cinci dimensiuni fundamentale ce contrează personalitatea noastră individuală.

DECAS este un test extrem de cunoscut și popular și te poate ajuta inclusiv în găsirea unui job potrivit pentru calitaățile tale și felul tău de a fi. Modelul Big Five reprezintă una dintre cele mai cunoscute teorii din psihologie cu ajutorul căreia se poate evalua personalitatea unei persoane. La bază stau cele cinci trăsături de personalitate înșirate mai sus, care, pe larg, reprezintă următoarele lucruri:

  1. Deschiderea – imaginația activă, aspecte neasociate neapărat cu educația sau inteligența unei persoane, sensibilitatea estetică, curiozitatea intelectuală, atenția pentru viață, sentimente interne, gândirea independentă. Aceasta identifică persoanele independente, creative, cu cultură generală și orientate spre dezbaterea ideilor. La polul scăzut sunt persoanele pragmatice, conformiste, conservatoare.
  2. Extraversiunea – emoțiile pozitive, entuziasmul, căldura, activismul. Este specifică persoanelor energice, sociabile, care se fac remarcate ușor. La polul scăzut regăsim persoanele timide, tăcute, formale, pasive.
  3. Conștiinciozitatea – auto-disciplina, simțul datoriei, ordinea, competența. Este specifică persoanelor disciplinate, cu simțul datoriei și dorință de realizare profesională. La polul scăzut sunt persoanele flexibile, care tind să renunțe ușor sau să amâne sarcinile.
  4. Agreabilitatea – sinceritatea, modestia, altruismul, încrederea. Este specifică persoanelor înțelegătoare, tolerante, cu spirit de echipă. La polul scăzut se află persoanele individualiste, cu spirit competitiv pronunțat, centrate pe sarcină în detrimentul relațiilor umane.
  5. Stabilitatea emoțională – stăpânirea de sine, felul în care reacționăm emoțional la diverse situații, rezistența la stres. Aceasta este asociată cu maturitatea emoțională. Persoanele stabile sunt calme, cu încredere în sine și rezistență la stres. La polul scăzut regăsim persoanele labile emoțional, vulnerabile, care se descurajează ușor și fac față cu greu la obstacole.

Testul susține faptul că personalitatea unei persoane are la bază aceste cinci laturi și că toate trăsăturile de personalitate ale unei persoane pot fi evaluate corect prin felul în care se combină acești cinci factori. Testul DECAS este structurat într-o serie de 97 de afirmații la care trebuie răspuns cu „Adevărat” sau „Fals”, în funcție de nivelul la care corespund afirmațiile cu personalitatea persoanei care face testul.  Iată câteva exemple de întrebări:

  • De multe ori mă găsesc furat de visele proprii;
  • Răsfoiesc adesea cărţi întregi în căutarea unei poezii frumoase;
  • Înainte de a vorbi, îmi cântăresc cuvintele cu precauţie;
  • La petreceri adopt adesea rolul de observator, fără a intra prea mult în atmosfera petrecerii;
  • În timpul liber obișnuiesc să acționez după inspirația de moment decât să planific ceva dinainte;
  • La restaurant prefer să comand o mâncare cunoscută decât să încerc meniuri exotice;
  • Frecvent greutăţile vieţii mă copleşesc.

Rezultatele se interpretează prin două tipuri de scoruri standard – cotele T și percentilele. Scorurile sunt obținute prin raportarea rezultatelor la un etalon reprezentativ. Astfel, cele cinci dimensiuni ale personalității pot fi evaluate, din punct de vedere cantitativ, astfel:

  • rezultate foarte scăzute (cote T între 20.00 și 34.99; percentile între 1 și 7);
  • rezultate scăzute (cote T între 35.00 și 44.99; percentile între 8 și 30);
  • rezultate medii (cote T între 45.00 și 55.00; percentile între 31 și 69);
  • rezultate ridicate (cote T între 56.01 și 65.99; percentile între 70 și 93);
  • rezultate foarte ridicate (cote T între 66.00 și 80.00; percentile între 94 și 99).

Pe baza chestionarului se pot obține apoi mai multe tipuri de rapoarte sau profile. Iată care sunt acestea:

  1. Profilul economic – este practic o caracterizare sumară, de bază a persoanei evaluate. Acesta cuprinde informații utile pentru interpretarea raportului, răspunsuri la afirmații și rezultatele brute, gradul de încredere în rezultatele testului, profilul DECAS, precum și o scurtă caracterizare psihologică.
  2. Profilul standard – acesta cuprinde o evaluare psihologică detaliată. Pe lângă profilul economic, mai include orientarea în viață și în societate, felul în care persoana evaluată interacționează cu alți oameni, trăirile afective dominante, reacția și rezistența la stres și în situații conflictuale, stilul cognitiv, atitudinea vis-a-vis de muncă și felul în care se implică în sarcini, precum și tipul de caracter.
  3. Profilul business – pe lângă profilul standard, cuprinde și descrierea succintă a personalității persoanei testate, cu 16 competențe profesionale, recomandări pentru motivarea angajatului, gradul de compatibilitate cu un anumit post, recomandări pentru specialiștii în resurse umane.
  4. Profil de grup – dacă este testat un grup de persoane, poate fi solicitată și evaluarea compatibilității dintre acestea.

Testul DECAS are numeroase întrebuințări și este folosit în multe contexte, printre care:

  • examinări psihologice în domeniul medicinei, psihologiei muncii și psihologiei transporturilor;
  • selecții de personal;
  • coaching;
  • evaluarea compatibilității cu o profesie anume;
  • psihologie clinică;
  • consiliere psihologică și psihoterapie;
  • evaluare psihologică pentru a obține permisul de port-armă;
  • evaluare psihologică a personalului din sfera de ordine publică sau militară;
  • consiliere în carieră;
  • consiliere școlară;
  • autocunoaștere;
  • dezvoltare personală.

Așadar, testul DECAS poate fi folosit cu succes inclusiv pentru sabilirea unei direcții profesionale și determinarea competențelor unei persoane și, implicit, a posturilor unde ar putea profesa cu succes. Testul îți poate dezvălui și ariile pe care trebuie să le perfecționezi și te ajută în primul rând să te cunoști mai bine. Acesta este un aspect foarte important, întrucât siguranța pornește de la cunoaștere.

Unii dintre specialiștii din marketplace-ul Jobaltor utilizează testul Decas în cadrul serviciilor de consiliere în carieră oferite. Apelează cu încredere la ei!

Leave a Reply