De multe ori găsirea jobului perfect nu ține doar de noroc, cunoștințe, abilități sau recomandări, ci de prima impresie pe care-o faci. Iar prima impresie începe de la CV-ul pe care-l prezinți angajatorului. Tocmai din acest motiv este esențial să alegi un model CV corect pentru jobul la care aplici.

Model CV română

În clipa de față există numeroase variante de curriculum vitae, atât în limba română, cât și în limba engleză. În acest articol ne vom concentra pe cele în limba română și vom veni cu o serie de modele și indicații despre cum să le completezi corect.

Model CV română clasic

Începem cu formularul simplu de curriculum vitae în limba română, care este în continuare extrem de folosit pentru angajare. Acest tip de CV presupune completarea unor rubrici care solicită informații cu privire la obiectivul aplicantului, educație, experiență profesională, aptitudini, precum și premii și recompense.

Model CV română simplu
Exemplu de model CV simplu în limba română.

Acesta este tipul de CV pe care-l completezi cu toate informațiile despre tine și experiența și formarea ta profesională. Avantajul unui astfel de curriculum este acela că este extrem de flexibil și poți să-l folosești atunci când aplici pentru mai multe joburi, chiar și pe poziții diferite. Desigur, dacă dorești, poți să-l redactezi în așa fel încât să fie adaptat unui job specific și să scoți în evidență experiența și abilitățile necesare pentru poziția respectivă.

CV tip Europass în limba română

Un model CV care este de asemenea foarte popular este cel tip Europass. Această variantă de curriculum vitae poate fi redactată atât în limba română, cât și în limba engleză. Cu toate că este cerut în special dacă aplici pentru posturi în UE, astfel încât și multe companii locale au început să solicite acest tip de CV.

Practic un CV Europass este un model standardizat la nivelul țărilor din Uniunea Europeană. Layout-ul acestuia este împărțit în mai multe categorii tipizate prin care îți faci o auto-evaluare. Aceste categorii includ studiile, experiența profesională, abilitățile dobândite, precum și abilitățile lingvistice.

Model CV română Europass
Model de curriculum vitae tip Europass în limba română.

Un avantaj al acestui CV este acela că pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când îl completezi sunt foarte clari și devine practic noul standard pe care-l cer companiile și angajatorii. CV-ul Europass este și mai la obiect, așa că poți să-l personalizezi pentru a evidenția calitățile care te fac un candidat ideal pentru postul pentru care aplici.

CV-ul funcțional în limba română

Un alt model de curriculum vitae care este destul de folosit este CV-ul funcțional. Această variantă are ca scop scoaterea în evidență a abilităților și competențelor dobândite de către candidat.

Rubricile CV-ului funcțional sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte modele, dar sunt într-un fel mult mai la obiect. Din acest motiv, acest model este ideal în special pentru persoanele care nu au o experiență profesională mare sau chiar deloc, pentru persoanele care doresc să-și schimbe domeniul de lucru sau pentru profesiile care pun accentul în special pe aptitudini (de exemplu, în zona IT).

Model CV română funcțional
Exemplu de CV funcțional în limba română.

CV-ul funcțional este ușor de completat și poate fi folosit cu ușurință și de către persoanele fără experiență și îți dă șansa de a-ți scoate în evidență calitățile, chiar și în lipsa unei experiențe vaste.

Există, desigur și alte tipuri de CV-uri (cronologic, combinat, țintit, mini CV), dar aceste trei variante sunt un start bun pentru a face primii pași spre cariera la care visezi. Ține minte faptul că un CV este cartea ta de vizită, iar cu cât îi acorzi mai multă atenție atunci când îl redactezi, cu atât îți mărești șansele de a obține un post bun.

Dacă dorești să ai un CV perfect în limba română, nu ezita să apelezi la specialiștii Jobaltor în redactarea de CV-uri! Suntem aici pentru a te ajuta să-ți atingi visele pe plan profesional!

Ajută-ne cu un răspuns te rugăm:

Ce buget aloci pentru optimizarea CV-ului tău?

    Leave a Reply