Daca urmarești să obții un post într-o multinațională sau să prinzi un job direct peste hotare, CV-ul în engleză este o armă fără de care nu poți pleca la luptă. Acest document devine din ce in ce mai important nu doar pentru cei care doresc să plece în altă țară, ci și pentru cei al căror job va presupune interacțiunea cu clienți din alte țări. Tot acest tip de CV este necesar și persoanelor care vor să se înscrie într-un program de studii sau pentru formare profesională care presupune acest lucru.

Dar cum redactezi CV-ul perfect în engleză? Cu toate că prima impresie ar fi că tot ce trebuie să faci este să-ți traduci CV-ul din limba română în limba engleză, lucrurile nu stau chiar așa. În primul rând, trebuie să știi de ce model de CV ai nevoie. În acest caz vei folosi mai mult ca sigur un model Europass, care este standardul cerut atunci când vrei să aplici pentru joburi în străinatate, dar și în cazul a nenumărate multinaționale din țară.

esti angajat

La fel ca în cazul optimizării unui CV în limba română, trebuie să ai în vedere anumite aspecte atunci când îl pui la punct pe cel în limba engleză. Primul lucru de care trebuie să te asiguri este ca documentul să fie redactat corect, fără greșeli de scriere sau gramaticale și să fie ușor de citit. Fii sigur că ai scris cuvintele corect, că propozițiile sunt scurte și la obiect și că transmiți cât mai clar mesajul tău. În general, este bine ca acest CV să nu depășească mai mult de o pagină, maximum două.

Precum cel în limba română, CV-ul în engleză trebuie să cuprindă date privind educația și pregătirea ta profesională, listate începând cu ultimele cursuri absolvite și ultima funcție ocupată. Începând cu educația, menționează orice diplome și certificări pe care le-ai obținut, precum și cursurile importante pe care le-ai urmat.

Continuând cu experiența profesională, trece în CV toate posturile plătite sau neplătite pe care le-ai ocupat, precum și numele companiilor la care ai lucrat. Aici este bine să treci inclusiv responsabilitățile pe care le-au presupus posturile ocupate. Aceste detalii te pot face eligibil pentru funcțiile pe care le vânezi.

Pe lângă educație și pregătire profesională, nu uita să menționezi și oricare alte realizări ai avut până în prezent. Chiar dacă nu sunt neapărat relevante pentru postul pe care-l dorești, acestea pot spune multe despre caracterul tău și despre abilitățile tale. Iar dacă tot am menționat abilitățile, nu uita să completezi această rubrică și să incluzi deprinderile dobândite care sunt relevante pentru jobul dorit.

Pentru CV-ul în engleză secțiunea de limbi străine cunoscute este, desigur, foarte importantă. Aici vei trece limbile străine învățate și nivelul de cunoaștere (speaking and reading). Dacă ai certificări Cambridge, IELTS (sau altele) este ideal să le incluzi în această secțiune. Nu uita să scrii foarte pe scurt și despre hobby-urile tale. Acestea oferă o perspectivă mai clară asupra personalității tale.

interviu angajare cv engleza

Atunci când redactezi CV-ul în engleză trebuie să fii atent(ă) și la anumite aspecte ce țin de modul de prezentare. De exemplu, sunt anumite cuvinte pe care poți să le folosești și care au un impact mai puternic. Este recomandată utilizarea unor verbe dinamice, cum ar fi accomplished (realizat), established (stabilit), managed (administrat), attained (împlinit) sau founded (întemeiat). Este bine ca în propoziții să nu folosești pronumele personal I (eu). Mai exact, nu scrie „I founded and managed the company X„, ci direct „Established and managed X company„.

Cu privire la abilitățile tale, la fel ca în cazul CV-ului în limba română, este indicat să incluzi anumite trăsături sociale (social skills), cum ar fi: adaptability, good communication skills, punctuality, ability to work in teams, ability and willingness to learn new things, leadership skills și altele. O altă sugestie ar fi să treci și un obiectiv clar. Acesta trebuie să fie transmis printr-o propoziție scurtă, în care să scrii despre postul pe care-l dorești.

Dacă iei în considerare acești pași și ești atent să nu faci greșeli de scriere, gramaticale sau de redactare, atunci ai toate șansele să pui la punct CV-ul în engleză perfect. Atunci când redactezi un CV, micile detalii sunt cele care pot face marea diferență, așa că asigură-te că transmiți cât mai bine mesajul pe care-l urmărești și că oferi toate informațiile necesare pentru ca un angajator să știe că ești un candidat bun pentru compania sa.

Dacă ai nevoie de îndrumare pentru redactarea CV-ului perfect în limba engleză, nu ezita să apelezi la unul dintre specialiștii Jobaltor care se ocupă cu optimizarea CV-urilor în engleză.

Ajută-ne cu un răspuns te rugăm:

Ce buget aloci pentru optimizarea CV-ului tău?

    Leave a Reply