Majoritatea persoanelor devin familiare cu termenul de CV inca din primii ani ai facultatii, dar stii cum ar trebui sa arate CV-ul perfect in limba romana? Noi iti oferim un mic ghid si recomandari pentru a redacta un curriculum vitae ce-ti va spori sansele de angajare!

Dupa cum probabil stii deja, primii pasi in obtinerea unui job este pregatirea unui CV care sa contina istoricul pregatirii si a experientei tale profesionale, precum si aptitudinile pe care le ai. Nu suna chiar atat de complicat, nu? Dar stii cu adevarat cum sa redactezi CV-ul perfect in limba romana?

curriculum vitae prezentare

Pentru a-ti spori sansele de a obtine un post la care visezi, este important sa te prezinti in forma maxima inca de la primele interactiuni cu compania angajatoare – chiar si daca asta inseamna trimiterea unui simplu CV. Cum prima impresie conteaza, te ajutam cu cateva sfaturi practice si recomandari utile.

CV-ul – cartea ta de vizita

Cu toate ca in demersul angajarii exista multe etape si, de cele mai multe ori, cea concludenta este reprezentata de un interviu, CV-ul joaca in continuare un rol decisiv in cursa dupa job-ul mult dorit. CV-ul reprezinta de cele mai multe ori primul contact cu angajatorul – fie ca aplici direct, fie ca vii printr-o recomandare. Din acest motiv, este crucial ca acest document sa reflecte capacitatea ta de a face fata potentialei slujbe.

Cu totii stim ce est acela un CV (curriculum vitae) – un document de cateva pagini (de cele mai multe ori de maximum doua pagini), care cuprinde pregatirea ta, experienta profesionala dobandita, precum si abilitatile si deprinderile tale. CV-ul este cartea ta de vizita atunci cand aplici pentru un job si este cel care te poate face sa iesi in evidenta sau, din contra, sa fii trecut cu vederea. Pentru a evita situatia din urma, este extrem de important sa stii cum sa-l pui la punct.

analiza curriculum vitae

Daca te-ai hotarat sa-ti faci un CV sau consideri ca este timpul sa-l optimizezi pe cel vechi, ar fi bine sa stii in primul rand faptul ca exista mai multe modele, atat ca layout, cat si in ceea ce priveste cuprinsul. Daca ne referim strict la partea de redactare (layout), cele mai populare modele sunt cel standard si cel Europass.

CV-ul standard este o solutie optima pentru persoanele care nu au experienta in redactarea unui astfel ee document sau a celor care nu dispun de foarte mult timp pentru acest demers. Acesta cuprinde un schelet pe care poti sa-l folosesti pentru a prezenta toate informatiile importante despre tine – pregatire, experienta profesionala, aptitudini, referinte, hobby-uri, obiective profesionale si altele. Acest tip de CV poate fi personalizat cu usurinta pentru a reflecta profilul candidatului si este perfect inclusiv pentru proaspetii absolventi de facultate care pornesc in cautarea primului job.

CV-ul Europass este exact ce-ti inspira numele – un model de curriculum vitae standardizat la nivel european. Anumite companii pot sa ceara in mod expres acest format. Europass-ul are un layout impartit pe mai multe sectiuni standard pentru auto-evaluare. Aici poti gasi sectiuni referitoare la studii absolvite, abilitati dobandite, calitati importante, experienta profesionala sau abilitati lingvistice (inclusiv niveluri de cunoastere a limbilor straine). Europass-ul este prezent pe o platforma comuna lansata de catre Parlamentul European in 2004, in scopul prezentarii competentelor in vederea facilitarii migrarii fortei de munca in UE. Acest model de CV este necesar in primul rand pentru persoanele care aplica pentru o slujba in UE, insa,asa cum am mai mentionat, multe companii din Romania solicita acest format.

Modelele de CV difera si in functie de continut. Astfel, putem avea urmatoarele:

 • CV functional – acest model pune accentul pe abilitatile si competentele dobandite de catre candidat. Cel mai adesea este folosit de catre persoanele fara experienta profesionala, cu experienta putina, de catre cele care urmaresc schimbarea domeniului de activitate sau pentru profesii care pun accent indeosebi pe aptitudini (un bun exemplu ar fi domeniul IT);
 • CV cronologic – acesta urmareste indeosebi traseul profesional al candidatului. In cuprinsul sau se regasesc posturile pe care le-ai lucrat (prezentate in ordine cronologica inversa, incepand cu cel mai recent) si este ideal pentru persoanele cu o experienta profesionala bogata;
 • CV combinat – asa cum ii spune si numele, acesta le imbina pe cele doua de mai sus. Cu alte cuvinte, cuprinde setul de abilitati ale candidatului, alaturi de experienta profesionala prezentata in ordine cronologica inversa. Cu toate ca este un model foarte utilizat, poate avea dezavantajul de a fi prea lung si greu de urmarit;
 • CV tintit – modelul acesta este optimizat pentru a raspunde cerintelor unui job anume si cuprinde informatii relevante pentru respectivul job. Acest format poate sa te ajute sa obtii postul dorit, intrucat scoate in evidenta exact calitatile necesare pentru indeplinirea cerintelor postului pentru care candidezi;
 • mini CV – asa cum probabil banuiesti, aceasta este o versiune scurtata a CV-ului normal, utilizat de cele mai multe ori atunci cand aplici la un job pentru care ai fost recomandat. Cu alte cuvinte, este ca un fel de formalitate, care cuprinde datele principale de interes.

In functie de jobul pentru care aplici, este recomandat sa optezi pentru modelul de CV care te avantajeaza cel mai mult. In acest fel iti vei mari sansele sa obtii postul mult dorit.

Specialistii Jobaltor.com te pot ajuta sa alegi varianta optima de CV. Cauta-l acum pe cel mai potrivit pentru domeniul in care activezi!

Cum redactam CV-ul perfect in limba romana?

Redactarea unui CV perfect in limba romana nu este chiar floare la ureche si nici nu este un lucru de ignorat. Dupa ce ai ales modelul de CV pe care il vei folosi ca suport, este bine sa ai in vedere anumite aspecte, atunci cand listezi informatiile despre tine si despre aptitudinile tale.

Primul pas este alegerea modelului de CV pe care il vei folosi. Structura acestui document trebuie sa iti puna in valoare aptitudinile pentru a-ti mari sansele de angajare. Modul in care redactezi CV-ul este la fel de important – acesta trebuie sa fie ordonat, lipsit de greseli gramaticale sau de ortografie si trebuie sa fie usor de citit si urmarit. Nu in ultimul rand, un CV trebuie sa fie concentrat pe scoaterea in evidenta a calitatilor candidatului. Incearca sa mentionezi calitatile cautate pentru un anumit tip de job, cat si alte date si informatii care corespund cu cerintele postului pentru care aplici.

asteptare interviu angajare

Mai jos am pus cap la cap si o lista rapida cu cele mai importante aspecte care nu trebuie sa-ti scape din vedere, daca vrei sa pui la punct CV-ul perfect in limba romana:

 • trebuie sa fie ordonat, atractiv si la obiect pentru slujba pe care o vizezi;
 • sa contina propozitii si fraze usor de citit;
 • sa fie usor de parcurs – incearca sa te incadrezi in maximum doua pagini;
 • sa fie redactat corect din punct de vedere ortografic si gramatical;
 • sa cuprinda abilitatile tale;
 • sa evidentieze atuurile tale si motivele pentru care ai fi un candidat bun pentru postul respectiv;
 • sa fie structurat in functie de jobul pentru care aplici;
 • sa nu contina informatii fictive, care sa-ti compromita integritatea.

Pe langa studii si experienta profesionala, o categorie care prezinta un interes deosebit intr-un CV este cea de abilitati. Foarte multi angajatori pun accent pe aceasta rubrica si cauta anumite tipuri de persoane, care pot face fata intr-un mediu competitiv. Printre cele mai apreciate abilitati pe care le poti mentiona in curriculum-ul tau vitae se numara urmatoarele:

 • spiritul de echipa – foarte multi angajatori sunt interesati de acest aspect, cu precadere daca urmaresti sa lucrezi intr-o corporatie sau intr-un mediu care presupune interactiunea cu alte persoane. Buna functionare a unei companii depinde intr-o mare masura de comunicarea optima intre personal si departamente, asa ca aceasta calitate este foarte cautata;
 • punctualitatea – iarasi o trasatura cautata, punctualitatea este apreciata in orice mediu de lucru. A fi punctual inseamna mult mai mult decat a respecta programul de lucru – aceasta trasatura poate sa reflecte alte trasaturi de caracter, precum responsabilitate, organizare, corectitudine si respect;
 • proactivitate – angajatorii cauta persoane proactive, adica persoane care gasesc in mod activ solutii la probleme, vin cu propuneri si sugestii si ajuta la cresterea companiei;
 • spirit de lider – aceasta trasatura poate sa te urce pe functii importante intr-o companie si arata faptul ca ti se pot incredinta task-uri importante si chiar o echipa de oameni pe care sa-i coordonezi. Un angajator vizionar va cauta oameni care sa ajute la dezvoltarea constanta a afacerii;
 • rezistenta la stres – in functie de domeniul in care vrei sa lucrezi, anumite joburi presupun un nivel ridicat de stres. Angajatorul trebuie sa stie faptul ca faci fata la deadline-uri scurte, la situatii tensionate si ca poti lua decizii rapide, dar si ca-ti pastrezi calmul in orice situatie;
 • abilitatea si dorinta de a invata – chiar daca nu ai avut o experienta profesionala prea bogata, dorinta si capacitatea de a te adapta si invata lucruri noi este extrem de importanta. Aceasta trasatura poate fi in avantajul tau oricand, dar in special atunci cand cauti primul job sau doresti sa schimbi domeniul de activitate.

CV-ul in limba romana este oglinda ta, eticheta ta personala, pe care trebuie s-o prezinti in cea mai buna lumina posibila. Tine minte totusi ca asta nu inseamna ca trebuie sa exagerezi anumite aspecte pentru a deveni un candidat eligibil. Da, e recomandat sa te straduiesti sa prezinti CV-ul in favoarea ta, dar trebuie si sa-ti cunosti limitele. Sinceritatea si corectitudinea sunt de asemenea calitati apreciate si relevante in orice domeniu ai dori sa profesezi.

Pentru un CV perfect in romana, apeleaza cu incredere la unul din specialistii Jobaltor in redactarea de CV-uri si creste-ti sansele ca CV-ul tau sa atraga atentie celor din departamentele de resurse umane!

Leave a Reply