Majoritatea persoanelor devin familiare cu termenul de CV încă din primii ani ai facultății, dar știi cum ar trebui să arate CV-ul perfect în limba română? Noi îți oferim un mic ghid și recomandări pentru a redacta un curriculum vitae ce-ți va spori șansele de angajare!

După cum probabil știi deja, primii pai în obținerea unui job este pregătirea unui CV care să conțină istoricul pregătirii și a experienței tale profesionale, precum și aptitudinile pe care le ai. Nu sună chiar atât de complicat, nu? Dar știi cu adevărat cum să redactezi CV-ul perfect în limba română?

curriculum vitae prezentare

Pentru a-ți spori șansele de a obține un post la care visezi, este important să te prezinți în formă maximă încă de la primele interacțiuni cu compania angajatoare – chiar și dacă asta înseamnă trimiterea unui simplu CV. Cum prima impresie contează, te ajutăm cu câteva sfaturi practice și recomandări utile.

CV-ul – cartea ta de vizită

Cu toate că în demersul angajării există multe etape și, de cele mai multe ori, cea concludentă este reprezentată de un interviu, CV-ul joacă în continuare un rol decisiv în cursa după job-ul mult dorit. CV-ul reprezintă de cele mai multe ori primul contact cu angajatorul – fie că aplici direct, fie că vii printr-o recomandare. Din acest motiv, este crucial ca acest document să reflecte capacitatea ta de a face față potențialei slujbe.

Cu toții știm ce este acela un CV (Curriculum Vitae) – un document de câteva pagini (de cele mai multe ori de maximum două pagini), care cuprinde pregătirea ta, experiența profesională dobândită, precum și abilitățile și deprinderile tale. CV-ul este cartea ta de vizită atunci când aplici pentru un job și este cel care te poate face să ieși în evidență sau, din contră, să fii trecut cu vederea. Pentru a evita situația din urmă, este extrem de important să știi cum să-l pui la punct.

analiza curriculum vitae

Dacă te-ai hotărât să-ți faci un CV sau consideri că este timpul să-l optimizezi pe cel vechi, ar fi bine să știi în primul rând faptul că există mai multe modele, atât ca layout, cât și în ceea ce privește cuprinsul. Dacă ne referim strict la partea de redactare (layout), cele mai populare modele sunt cel standard și cel Europass.

CV-ul standard este o soluție optimă pentru persoanele care nu au experiență în redactarea unui astfel de document sau a celor care nu dispun de foarte mult timp pentru acest demers. Acesta cuprinde un schelet pe care poți să-l folosești pentru a prezenta toate informațiile importante despre tine – pregătire, experiență profesională, aptitudini, referințe, hobby-uri, obiective profesionale și altele. Acest tip de CV poate fi personalizat cu ușurință pentru a reflecta profilul candidatului și este perfect inclusiv pentru proaspeții absolvenți de facultate care pornesc în căutarea primului job.

CV-ul Europass este exact ce-ți inspiră numele – un model de curriculum vitae standardizat la nivel european. Anumite companii pot să ceară în mod expres acest format. Europass-ul are un layout împărțit pe mai multe secțiuni standard pentru auto-evaluare. Aici poți găsi secțiuni referitoare la studii absolvite, abilități dobândite, calități importante, experiență profesională sau abilități lingvistice (inclusiv niveluri de cunoaștere a limbilor străine). Europass-ul este prezent pe o platformă comună lansată de către Parlamentul European în 2004, în scopul prezentării competențelor în vederea facilitării migrării forței de muncă în UE. Acest model de CV este necesar în primul rând pentru persoanele care aplică pentru o slujbă în UE, însă, așa cum am mai menționat, multe companii din România solicită acest format.

Modelele de CV diferă și în funcție de conținut. Astfel, putem avea următoarele:

 • CV funcțional – acest model pune accentul pe abilitățile și competențele dobândite de către candidat. Cel mai adesea este folosit de către persoanele fără experiență profesională, cu experiență puțină, de către cele care urmăresc schimbarea domeniului de activitate sau pentru profesii care pun accent îndeosebi pe aptitudini (un bun exemplu ar fi domeniul IT);
 • CV cronologic – acesta urmărește îndeosebi traseul profesional al candidatului. În cuprinsul său se regăsesc posturile pe care le-ai lucrat (prezentate în ordine cronologică inversă, începând cu cel mai recent) și este ideal pentru persoanele cu o experiență profesională bogată;
 • CV combinat – așa cum îi spune și numele, acesta le îmbină pe cele două de mai sus. Cu alte cuvinte, cuprinde setul de abilități ale candidatului, alături de experiența profesională prezentată în ordine cronologică inversă. Cu toate că este un model foarte utilizat, poate avea dezavantajul de a fi prea lung și greu de urmărit;
 • CV țintit – modelul acesta este optimizat pentru a răspunde cerințelor unui job anume și cuprinde informații relevante pentru respectivul job. Acest format poate să te ajute să obții postul dorit, întrucât scoate în evidență exact calitățile necesare pentru îndeplinirea cerințelor postului pentru care candidezi;
 • mini CV – așa cum probabil bănuiești, aceasta este o versiune scurtată a CV-ului normal, utilizat de cele mai multe ori atunci când aplici la un job pentru care ai fost recomandat. Cu alte cuvinte, este ca un fel de formalitate, care cuprinde datele principale de interes.

În funcție de jobul pentru care aplici, este recomandat să optezi pentru modelul de CV care te avantajează cel mai mult. În acest fel îți vei mări șansele să obții postul mult dorit.

Specialiștii Jobaltor.com te pot ajuta să alegi varianta optimă de CV. Caută-l acum pe cel mai potrivit pentru domeniul în care activezi!

Cum redactăm CV-ul perfect în limba română?

Redactarea unui CV perfect în limba română nu este chiar floare la ureche și nici nu este un lucru de ignorat. După ce ai ales modelul de CV pe care îl vei folosi ca suport, este bine să ai în vedere anumite aspecte, atunci când listezi informațiile despre tine și despre aptitudinile tale.

Primul pas este alegerea modelului de CV pe care îl vei folosi. Structura acestui document trebuie să îți pună în valoare aptitudinile pentru a-ți mări șansele de angajare. Modul în care redactezi CV-ul este la fel de important – acesta trebuie să fie ordonat, lipsit de greșeli gramaticale sau de ortografie și trebuie să fie ușor de citit și urmărit. Nu în ultimul rând, un CV trebuie să fie concentrat pe scoaterea în evidență a calităților candidatului. Încearcă să menționezi calitățile căutate pentru un anumit tip de job, cât și alte date și informații care corespund cu cerințele postului pentru care aplici.

asteptare interviu angajare

Mai jos am pus cap la cap și o listă rapidă cu cele mai importante aspecte care nu trebuie să-ți scape din vedere, dacă vrei să pui la punct CV-ul perfect în limba română:

 • CV-ul trebuie să fie ordonat, atractiv și la obiect pentru slujba pe care o vizezi;
 • să conțină propoziții și fraze ușor de citit;
 • să fie ușor de parcurs – încearcă să te încadrezi în maximum două pagini;
 • să fie redactat corect din punct de vedere ortografic și gramatical;
 • să cuprindă abilitățile tale;
 • să evidențieze atuurile tale și motivele pentru care ai fi un candidat bun pentru postul respectiv;
 • să fie structurat în funcție de jobul pentru care aplici;
 • să nu conțină informații fictive, care să-ți compromită integritatea.

Pe lângă studii și experiență profesională, o categorie care prezintă un interes deosebit într-un CV este cea de abilități. Foarte mulți angajatori pun accent pe această rubrică și caută anumite tipuri de persoane, care pot face față într-un mediu competitiv. Printre cele mai apreciate abilități pe care le poți menționa în curriculum-ul tău vitae se numară următoarele:

 • spiritul de echipă – foarte mulți angajatori sunt interesați de acest aspect, cu precădere dacă urmărșsti să lucrezi într-o corporație sau într-un mediu care presupune interacțiunea cu alte persoane. Buna funcționare a unei companii depinde într-o mare măsură de comunicarea optimă între personal și departamente, așa că această calitate este foarte căutată;
 • punctualitatea – iarăși o trăsătură căutată, punctualitatea este apreciată în orice mediu de lucru. A fi punctual înseamnă mult mai mult decât a respecta programul de lucru – această trăsătură poate să reflecte alte trăsături de caracter, precum responsabilitate, organizare, corectitudine și respect;
 • proactivitate – angajatorii caută persoane proactive, adică persoane care găsesc în mod activ soluții la probleme, vin cu propuneri și sugestii și ajută la creșterea companiei;
 • spirit de lider – această trăsătură poate să te urce pe funcții importante într-o companie și arată faptul că ți se pot încredința task-uri importante și chiar o echipă de oameni pe care să-i coordonezi. Un angajator vizionar va căuta oameni care să ajute la dezvoltarea constantă a afacerii;
 • rezistența la stres – în funcție de domeniul în care vrei să lucrezi, anumite joburi presupun un nivel ridicat de stres. Angajatorul trebuie să știe faptul că faci față la deadline-uri scurte, la situații tensionate și că poți lua decizii rapide, dar și că-ți păstrezi calmul în orice situație;
 • abilitatea și dorința de a învăța – chiar dacă nu ai avut o experiență profesională prea bogată, dorința și capacitatea de a te adapta și de a învăța lucruri noi este extrem de importantă. Această trăsătură poate fi în avantajul tău oricând, dar în special atunci când cauți primul job sau dorești să schimbi domeniul de activitate.

CV-ul în limba română este oglinda ta, eticheta ta personală, pe care trebuie s-o prezinți în cea mai bună lumină posibilă. Ține minte totuși că asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi anumite aspecte pentru a deveni un candidat eligibil. Da, e recomandat să te străduiești să prezinți CV-ul în favoarea ta, dar trebuie și sa-ți cunoști limitele. Sinceritatea și corectitudinea sunt de asemenea calități apreciate și relevante în orice domeniu ai dori să profesezi.

Pentru un CV perfect în română, apelează cu încredere la unul din specialiștii Jobaltor în redactarea de CV-uri și crește-ți șansele ca CV-ul tău să atragă atenție celor din departamentele de resurse umane!

Ajută-ne cu un răspuns te rugăm:

Ce buget aloci pentru optimizarea CV-ului tău?

  Leave a Reply