Visezi la un job care să-ți aducă satisfacție finnciară, dar și personală? Primul pas spre găsirea unui loc de muncă este redactarea CV-ului perfect, care-ți poate mări considerabil șansele. CV-urile vin și ele în mai multe variante, iar una dintre cele mai folosite este modelul CV Europass.

Înainte de a merge mai departe, trebuie să știi ce nseamnă acest tip de curriculum vitae. Acest model a fost introdus în anul 2004, la inițiativa membrilor Partidului și Consiliului European. Scopul inițiativei a fost acela de a ajuta cetățenii din Uniunea Europeană să-ți prezinte într-un mod simplu și clar calificările și cometențele, în vederea obținerii unui job. Acest format de CV a încurajat încă de la început migrarea forței de muncă în țările membre UE și a devenit un standard pentru companiile și angajatorii din aceste țări.

Practic, un CV Europass ete un model standardizat, acceptat și posibil chiar solicitat de către companiile și angajatorii din țările membre UE. Layout-ul Europass-ului este împărțit pe mai multe categorii standard prin care să te auto-evaluezi. Printre secțiunile pe care le vei găsi se numără cele referitoare la studiile absolvite, abilitățile pe care le-ai dobândit, calitățile tale cele mai importante, experiența profesională până în prezent sau abilitățile tale lingvistice. În ciuda faptului că acest tip de CV este necesar în special persoanelor care doresc să aplice la un post în UE, multe companii din România solicită acest format standardizat.

Acum ajungem si la întrebarea – de unde facem rost de acest tip de CV? La o simplă căutare pe Google poți găsi un model necompletat, atât în limba română, cât și în engleză sau oricare altă limbă străină. Dacă nu vrei să te complici, cea mai simplă metodă ar fi să intri direct pe site-ul oficial Europass, unde vei introduce informațiile în câmpurile preexistente. După ce termini de completat, poți salva fișierul în format PDF, Microsoft Word sau XML.

Model CV Europass
Modelul de CV Europass de pe site-ul oficial.

Modelul propus pe site-ul Europass este ușor de urmărit și de completat.

Structura unui CV Europass

Structura CV-ului de tip Europass îți oferă posibilitatea de a redacta un CV care să-ți scoată în valoare calitățile și aptitudinile care consideri că sunt necesare pentru un job specific pentru care aplici. CV-ul este împărțit în mai multe rubrici, prima fiind cea de informații personale. Acesta este locul unde-ți vei trece numele, adresa, numărul de telefon, precum și alte date de contact, gen adresa website-ului tău sau ID-ul de Skype.

Următoarea rubrică este intitulată „Tipul aplicației” și este practic locul unde selectezi locul de muncă sau poziția pentru care candidezi. Tot aici ai și o listă cu o serie de postri din care poți să alegi, dar desigur că poți și să completezi manual.

După aceasta ajungem la secțiunea de experiență profesională, unde poți introduce posturile pe care le-ai ocupat anterior. Urmată de această secțiune este cea de educație și formare, unde poți lista formele de învățământ absolvite și poți și să completezi alte tipuri de certificări sau diplome obținute.

Ultima secțiune se referă la competențele personale, care includ limba maternă și limbile străine vorbite, precum și nivelul, competențe de comunicare , competențe organizaționale/manageriale, competențe dobândite la locul de muncă și competențe digitale..

Mai mult, în partea dreaptă a site-ului vei mai găsi și alte câmpuri pe care ar fi ideal să le completezi. Printre acestea se numără fotografia personală, alte competențe, permis de conducere, informații suplimentare (afilieri, certificări, proiecte, citări, conferințe, cursuri, publicații și altele) și anexe pe care le poți atașa.

Salvarea CV-ului de tip Europass

Important de știut este faptul că informațiile completate nu sunt salvate pe server-ele Europass, așa că trebuie să exporți fișierul înainte de a închide editorul. Toate câmpurile propuse în modelul de CV Europass sunt opționale. iar în documentul final vor fi incluse doar câmpurile completate.

Acesta este, pe scurt, modelul Europass pentru CV. Așa cum am spus și mai sus, poți alege să-l completezi în orice limbă și ai opțiunea de-al exporta în trei formate de fișier. Sperăm că informațiile acestea îți vor fi de folos pentru redactarea unui curriculum de succes, cu care îți vei mări șansele de a obține jobul la care visezi.

Pentru rezultate optime în completarea CV-ului Europass, recomandăm ajutorul unui specialist Jobaltor (pentru redactarea unui CV în română sau engleză). Cu experiență în citirea și trierea a mii de CV-uri, un astfel de expert îți poate oferi sfaturile necesare pentru ca CV-ul tău să atragă atenția companiilor pentu care aplici. Îți crești astfel șansele de angajare.

Ajută-ne cu un răspuns te rugăm:

Ce buget aloci pentru optimizarea CV-ului tău?

    Leave a Reply